Junibrev. Stol-Yoga på Mindful Museum

Junibrev. Stol-Yoga på Mindful Museum

Publisert av Kjersti Sissener den 30.06.22. Oppdatert 05.07.22.

 

Deltagere i stol-yoga mellom gipsavstøpninger av den romanske vestfasaden av St.-Gilles-du-Gard i Syd Frankrike og Nike Apteros tempelet fra Acropolis i Carnegie Museum of Art, Hall of Architecture. Carnegie Museum of Art, photo: Bryan Conley

Yoga øvelser sittende på en stol eller rullestol, der en først betrakter et kunstverk og deretter utfører øvelser inspirert av verket, er et av formidlingstilbudene hos Carnegie Museum of Art i Pittsburgh, Pennsylvania på USAs østkyst.

Eldre medlemmer av venneforeningen, definert som mer enn 55 år, får rabatt på en ny gruppe aktiviteter som tilbys hver onsdag morgen klokken 9.30 - 11 frem til jul 2022, med gruppetittelen Mindful Museum. Tilbudet, som inkluderer adgang før museets ordinære åpningstid gir anledning til stille refleksjon og fordypelse samtidig som deltagerne deltar i en felles opplevelse. Mindful Museum skal understreke at kunstmuseet er en destinasjon som "nurtures the mind, body and soul" heter det på museets hjemmeside.

Carnegie Museum of Art, photo: Bryan Conley

En annen onsdag morgen aktivitet som tilbys blant annet venneforeningens eldre medlemmer, er kunstløyper gjennom museet. Museet har designet merkede mosjonsveier gjennom museet, langs korridorer, opp og ned trapper og gjennom utstillingssaler. Her presenteres både opplevelsen av kunstverk og bevegelse med telling av trappetrinn, skrittmåling og distansemerker, samtidig som medlemmene inviteres til meditasjon og opplysninger via telefonen. Turene kan ta så lang tid som man ønsker og det er hvileområder med mulighet for refleksjon og fordypning. Museet har målt opp distansene, deltageren kan fokusere på å reflektere. 


Carnegie Museum of Art., photo: Bryan Conley

Tegnestudio er et annet tilbud til eldre ondag morgener. Her kan deltageren fordype seg i opplevelsen av å bruke ulike materialer og teknikker slik de er brukt på arbeider i museets samling. I tillegg tilbys Crash Course i kunsthistorie med vekt på endringer. Tilbudet med redusert pris for venneforeningens medlemmer gir også ubregenset adgang til museets online sted The Bank med arkiverte opptak av Zoom Chair yoga timer. Yoga i samlingene har lang tradisjon for Carnegie Art Museum.

Carnegie Art Museum er et av fire museer med naturhistorisk, teknisk og Andy Warhol Museum. Venneforeningen har medlemskategorier der kostnad og antall tilbud varierer. Slik gradering av medlemsmassen er vanlig i USA. En av gruppene, Et medlemskap for unge meloom 13 og  18 år, er sponset av en stiftelse og gratis. Et nylig arrangement var "Game Night" på Museum of Natural History med spill stasjoner spredd rundt i samlingen. Det var ikke fast begynnelsestid, men drop-in mellom klokken 16 og 20. 

Museet har analysert demografiske data nøye for å definere brukergruppene. Det er benyttet opplysninger om kjønn, boforhold, alder  og yrkesbakgrunn for å bli kjent med museets nabolag.I en artikkel om det nye tilbudet opplyses det at mer enn 20 000 mennesker som er mer enn 50 år gamle bor innen gådistanse, mindre enn en km, fra muset. En problemstilling som skulle løses var å finne ut hvordan man skulle få disse naboene innenfor museets vegger. Tilsvarende vurderte og arrangerte Norsk Folkemuseums Venner trilleturer med korte faglige presentasjoner og innlagte ammepauser etter å ha observert det store antallet nybakte foreldre som trillet barnevogner på tur på Bygdøy.

FNMs søsterorganisasjon i World Federation of Friends of Museums, den Tyske nasjonale venneforenings paraplyorganisasjonen er spesielt opptatt av å stimulere og inspirere unge mennesker til å bli medlem av museers venneforeninger og i Tyskland finnes det mange slike forbund.

Thank you to the Carnegie Museum of Art for the use of photographs.
les mer: 

https://nextpittsburgh.com/features/carnegie-museum-of-art-opens-doors-early-for-visitors-55-and-over-with-mindful-museum/

les mer: cmoa.org